2012. július 29., vasárnap

A bőrkontaktus ereje

Nemrég olvastam egy cikkben:
„Minden amire szüksége volt, egy ölelés” – fogalmazott az apa. „Olyan, mintha megérezte volna, hogy mennyire szeretjük őt és válaszolt” – tette hozzá az anya.
http://www.nlcafe.hu/csalad/20120723/baba-koraszulott-oleles/

"Bűntudatom van, ha mellém veszem a kisgyermekem az ágyba"- idézet egy beszélgetésből

A szülők mennyire tudják, érzik hogy mire van/ lenne szüksége a gyermeküknek! Mekkora akadályokkal kell megküzdeniük, hogy ezeket megtegyék! Társadalmi elvárások, szabályok, intézmények szabályai...

Egyre több kutatás bizonyítja be, hogy érzéseink jók. Az újszülöttnek, kisbabának a szerettei, főleg édesanyja mellett, karjaiban a helye.

Előző blogbejegyzésemben egy kutatási eredményre hívtam fel a figyelmet, most a kenguru módszer jelentősségére szeretném:
A hatékonysága több területen is bizonyított, mint például a testhő stabilizálásában, a szoptatásban, a kötődés kialakításában nem csak időre jött babáknál, hanem koraszülötteknél is! (Az inkubátornál is jobbak)

"A kenguru módszert azért találták ki, hogy a koraszülött csecsemők túlélési esélyeit javítsák olyan országokban, ahol a technikai eszközök csak korlátozott mértékben álltak rendelkezésre (Bergman and Jurisoo 1994), de az azóta folyamatosan zajló kutatások azt igazolják, hogy a módszer valójában jobb mind a koraszülött, mind az időre született csecsemők ápolására."

Vannak kórházak, ahol a kenguru módszer a megszokott ellátási mód úgy koraszülött, mint időre született csecsemők esetén, és a technikai eszközöket mind a kenguru módszerhez alkalmazkodva használják.

Alapos összefoglaló cikkeket itt találhattok róla, (olvassátok el!):
http://www.lll.hu/node/345
http://koraszulott.com/fejlesztesi-modszerek/315-kenguru-modszer.html
kangaroomothercare.com (angol nyelvű)

Ha a szülők felől egy erős igény megjelenik, akkor a kórházakban is előbb utóbb  változni fog az újszülött/koraszülött-ellátás: anyababa baráttá alakul.

Human Rights in Childbirth című hágai nemzetközi konferencia

Kedvcsináló:
"A Human Rights in Childbirth című kétnapos hágai nemzetközi konferenciát (2012. május 31–június 1.) a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának 2010-es, ún. „Ternovszky-döntése“ kapcsán rendezték meg. Ternovszky Anna pert nyert a magyar állam ellen, mert a zavaros jogi helyzet és a szakszemélyzet szankciókkal való fenyegetése miatt nem volt számára lehetséges, hogy szabadon válassza meg szülésének helyszínét. Feljelentése nyomán először mondta ki bíróság, hogy a magánélethez való jog értelmében, a nőnek jogában áll szabadon megválasztani a szülése körülményeit."
.....

Mi a Ternovszky-jog jelentősége, mit jelent az önrendelkezés?

.....
Hermine Hayes-Klein, amerikai ügyvédnő, ..... Ha a szülő nőnek valódi hatalma van a szülés folyamata felett, az azt jelenti, hogy nem kell külső utasításra cselekednie. „Bármit is választ szülése helyszínéül, soha nem utasíthatják az anyát, hogy feküdjön hanyatt, hogy ne mozogjon, hogy csendben legyen, vagy hogy tolja ki a gyereket 10 percen belül.“ A világ sok országában azonban a szülő nőknek - a többi „beteggel“ ellentétben - nincs valódi joga a tájékoztatáson alapuló beleegyezéshez, és a kezelés visszautasításához.
.....
A konferencia két napja során a panelbeszélgetések fokozatosan bontották ki ennek az emberi jognak az elemeit. A tematikus beszélgetések olyan kérdéseket jártak körül, mint például:
  • A szülés körüli döntéshozatal: Mely döntések biztonságosak, és melyek veszélyesek? Mik a szülő nő jogai és felelőssége? 
  • A döntéshozás etikája: Mit akarna a születendő gyerek, ha elmondhatná? Ki a felelős azért, hogy megvédje a magzat érdekeit? Kinek áll ez hatalmában? Szembeállíthatják-e az anyát a szülés során hozott döntései születendő gyermekével? Elválaszthatóak-e az anya és a magzat jogai egymástól?
  • A szülészeti ellátás szakmai keretei: Mik a jogai és mi a felelőssége a szülészorvosoknak, bábáknak, és dúláknak? A szakemberek egymáshoz való viszonya hogyan befolyásolja a szóban forgó emberi jogokat?
A konferencia egyik különlegességét az adta, hogy mivel jogi és anyaközpontú szemléletre épült, semleges teret biztosított az orvosok és bábák közötti kölcsönös és egyenrangú párbeszédhez.
....
Karádi Júlia "
 
A konferenciáról a beszámolókat itt olvashatjátok:
http://bezzeganya.postr.hu/sajat-testunk-felett-szabadon-rendelkezhetunk-001/
http://bezzeganya.postr.hu/a-varandosok-rendelkeznek-legkevesbe-emberi-jogaikkal
http://bezzeganya.postr.hu/a-magyar-szuleszeti-helyzet-haboruva-fajult



2012. július 16., hétfő

Együtt, vagy külön a babával

Biztos, hogy nyugodt, amikor alszik?


Babát várva kinél előbb, kinél később eljön az idő, amikor elkezdjük tervezgetni hova kerülnek a baba holmijai. 

Talán még lakásválasztáskor, amikor meg sem fogant,  kineveztünk egy szobát gyerekszobának. A bútorok, a kiságy, a pelenkázó. Tervezgetünk. "Itt jó helyen lesznek?"

Ahogy közeledik a szülés ideje, talán hallunk az egy szobában alvásról. Jó ez? És akkor mikor kerül a gyermek a helyére (a gyerekszobába)?...

 Kérdéseinkre választ ad az alábbi tanulmány:

http://wwww.babaszoba.hu/articles/Biztos_hogy_nyugodt_amikor_alszik?aid=20120625181401

  "Az alvás néha éppen a stressz jele. Az utóbbi évek felfedezései megdöntik az újszülöttgondozás sokak által jónak hitt gyakorlatát." film: http://www.youtube.com/watch?v=UTJrDIG4UnM 

 

Mikor első gyermekemet vártam gondoltam egy rövid időre átköltözöm majd a gyerekszobába, így a gyereksírás nem zavarja majd a férjem, és az ágyam melletti kiságyból könnyen kiemelem az éjszaka közepén a babámat, nem kell szaladgálnom. Születése előtt nem sokkal hallottam a családi ágyról, hogy kényelmes, odafigyeléssel nem veszélyes, de ez még nem fért bele gondolataimba.

Ahogy teltek a napok, egyik hónap, majd a másik, kislányom egyre nehezebb lett. Álmosan kivenni, majd visszarakni a kiságyba egyre körülményesebb volt. Először nem került vissza a helyére, majd már feleslegesnek tartottam berakni is, az emelgetés miatt. Könnyebb volt csak odafordulni hozzá, ha enni kért. Megtanultam, hogy a szoptatott babák nem olyan gyorsan mondanak le az éjszakai szopásról, így férjemmel  közösen a családi ágy mellett döntöttünk.

Második és harmadik gyermekem már ide került be, a családi ágyba. Mennyire megnyugtató, pihentető és természetes. Ha ráérez az ember, már nem kételkedik benne, hogy ez jó-e. 

Mikor a nagyokhoz egyszer-egyszer fel kell kelnem (akik külön ágyban vannak), mert nyöszörögnek, vagy valamire szükségük van, mindig arra gondolok: Mennyivel egyszerűbb volt, mikor nem kellett kimászni ezért az ágyból. Aztán az emlékezés melege erőt ad, hogy megtegyem a hozzájuk vezető utat...

2012. július 14., szombat

Magas a perköltség? Akkor inkább császármetszés!


Nagyon jó amerikai összefoglaló cikk fordítását olvastam pár hete: http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/magas-perkoltseg-akkor-inkabb-csaszarmetszes

"Az American Medical Association egy 2008-as kutatása szerint a nőgyógyászok hetven százalékát perelték már be hivatásuk gyakorlása közben elkövetett hibáért."

Meglepő és elszomorító kutatási eredményekről számol be a pereskedések hatásának következményéről az orvos és beteg kapcsolatban:  " a nőgyógyászok gyakran visszatartanak információkat, vagy hazudnak bizonyos dolgokról..."
Vannak akik félelmükben felhagynak hivatásuk gyakorlásával.


Különböző okokat sorol fel a császármetszések számának növekedésére:
  • perköltségtől való félelem
  • idősebb kor
  • kismamák, akik kifejezetten kérik
  • orvosok számára kifejezetten kényelmes: rövidebb ideig tart, mint egy “hagyományos” szülés, ezáltal évente több szülést tudnak levezetni, és anyagilag is jobban megéri nekik. 

Számba veszi a császármetszés kockázti tényezőit:
  • fertőzés (nagyobb százalékban)
  • nagyobb vérveszteség
  • nem tudnak szoptatni
  • komoly - akár halálos - komplikációk esélyét növeli
  • csökkentik a későbbi vaginális szülések lehetőségét (orvosok nem vállalják)
  • minden egyes újabb császármetszés növeli a hiszterektómiának (méh eltávolítása), a bélrendszer sérülésének, illetve a vérátömlesztés szükségességének az esélyét.
Intézményi reformot sürget: "Nem szabad tovább engedni, hogy a nőgyógyászok döntései félelemből fakadjanak."


Császármetszés témában ajánlott könyvek:
  • Michel Odent: Császármetszés
  • Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
  • Ina May Gaskin: Útmutató szoptatáshoz

2012. július 9., hétfő

Megfelelő folyadékbevitel a kánikulában

"Megetetem a kisbabámat amikor jelez." - hallom édesanyáktól, s ha nyűgös a kicsi, előkerül a cumi, a rágóka, a játék...

A nagy melegben nagyon-nagyon fontos, hogy ismerjük a kisbaba jelzésrendszerét. Ha nem kerül elégszer mellre, akkor kiszáradhat.

A kisbaba többféleképpen jelzi, hogy éhes/szomjas. Az első jelek (korai éhségjel):
  1. újszülöttnél a "cuppogás, tátogás, nyelv nyújtogatása, ajkak nyalogatása, fej forgatása, a kéz szájhoz vitele, az ujjak és az öklöcske szopogatása (Mohrbacher, 2010)" (előfordulhat, hogy ha nem reagálunk visszaalszi egy kis időre, de a következő ébredésnél már nyűgös lesz.)
  2. nagyobb babáknál intenzív ujjszopás, nyugtalanság, keresgélés
A nyűgösség, sírás  a késői éhségjelek, ekkor már nagyon rosszul érzi magát a baba, kétségbeesik! Az etetés sokszor nem sikerül elsőre, meg kell nyugtatni. A baba kapkodva kezd el enni, így rosszul, levegősen nyel.

Fontos szem előtt tartani, hogy amikor szomjúságot érzünk, akkor már sejtszinten szomjazunk -mondják a felnőttek ivási szokásainál.- Ezt figyelembe véve, ha az első jelekre nem reagálunk, ilyen hőségben előfordulhat, hogy a sírás állapotában már a baba olyan szomjas, mint mikor minekünk száraz a szánk, és a  szédülés határán vagyunk.

Ha igény szerint van szoptatva a baba, akkor a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik. Vagyis a kisbaba minden jelzésre mellre kerül, és ő maga hagyja abba az evést, ő határozza meg, hogy melyik mellből szeretne szopni. Igény szerinti szoptatásnál nem kell vizet, teát adnunk a babának a legnagyobb melegben sem, csak mi igyunk eleget.


Bővebben olvashatsz az igeny szerinti szoptatasról a szoptatásportálon.

( Ha tápszerrel táplálsz, a baba jelzései akkor is ugyanezek, ilyenkor forraltvízzel kínáld meg az étkezések között )

Császár utáni hüvelyi szülés (VBAC)

"Tudtad, hogy

* a nők 60-80%-a  sikeresen szül hüvelyi úton császár után?
* ma Magyarországon átlagosan 30% a császármetszések aránya?
* az Egészségügyi Világszervezet szerint ennek 5-15% között kéne mozognia?
* minden kórháznak és minden orvosnak más a császáraránya?
* egyes kórházakban a császárarány meghaladja a 40%-ot?
* több császár után is lehet hüvelyi úton szülni?
* faros babát is lehet hüvelyi úton szülni?
* ikreket is lehet hüvelyi úton szülni?
* hogy annak az esélye, hogy császármetszésed lesz-e, leginkább a választott környezet császárarányától függ?"

Az idézet Morvay Réka (pszichológus, dúla, szülésfelkészítő oktató)
  2010 augusztus 14-i előadás meghívójáról származik.
császár utáni hüvelyi szülés (VBAC)támogató kört rendszeresen indítanak Budapesten,

Ha VBAC-t szeretnél, nem vagy egyedül. Általában a dúlák tudnak segíteni a felkészülésben, és olyan édesanyával is össze tudnak hozni, akinek már sikerült.

PROGRAMAJÁNLÓ


Jégverem utca 7. Budapest, Hungary, csütörtök, 16:00
Az előadó Michaela Mrowetz - kötődés specialista, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, törvényszéki szakértő. Előadás a szülést követő korai kötődés támogatásáról, szülői kompetenciák megerősítéséről szakemberek és érdeklődők részére. Az előadás ingyenes.

Az előadás érinti a szülés körüli szakemberek szerepét, felelősségét és támogató jelenlétét a korai kötődés kialakulásának támogatásában.

Az erős érzelmi kötelék kialakítására való hajlam az emberi természet alapvető sajátsága. A kötődési elméletek atyja, John Bowlby szerint: “A mentális egészséghez elengedhetetlen az, hogy a kisbaba és a kisgyermek folyamatos, meleg, intim kapcsolatban legyen az édesanyjával (vagy egy állandó személlyel, aki az anyát helyettesíti), és ebben a kapcsolatban mindketten megtalálják a megelégedettséget és az örömöt.”
Az anyával kialakított legkorábbi kötelék óriási hatással van a gyermek egész életére. Az anyai szeretet a gyermek önértékelésének megalapozása, válasz a gyermeket feszítő kérdésekre: akarnak engem? szeretnek engem? lehetek önmagam?

Lehetőség nyílik az előadás interneten történő megtekintésére is. http://vcp2.videocontrolpanel.net/?meeting=8110429 - majd írja be a nevét.

Részvételi szándékát, kérem, hogy itt jelezze:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHA0Z0NOY0RMaThpLXpxQk9BOUtjTGc6MQ