2013. január 31., csütörtök

A Gátmetszés és a gátvédelem

Egy nagyon jó cikk jelent meg most a Babafalván, mindenkinek melegen ajánlom. Nehezen lehetne még jobban összeszedni, több oldalról körüljárni a témát.

Gátmetszés vagy gátvédelem?
(mindenképpen kattints az alján megadott linkekre is, úgy teljes!)
http://babafalva.hu/gatmetszes-vagy-gatvedelem/?utm_source=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=katt0130/

2013. január 11., péntek

Baktériumok az anyatejben

Több mint hétszáz baktérium van az anyatejben- címmel jelent meg egy cikk az Index-en:
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/01/07/tobb_mint_hetszaz_bakterium_van_az_anyatejben/ 

" "Ha a kutatás során felfedezett anyatej-baktériumok fontosak az immunrendszer fejlődése szempontjából, akkor a bébiételekhez hozzáadva csökkenthetik az allergia, az asztma és az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát" – írják a tanulmány szerzői. A korábbi vizsgálatok szerint a szoptatott gyermekek ritkábban lesznek allergiásak, mint a többiek.
megállapították azt is, hogy a túlsúlyos anyák illetve a terhesség alatt nagy mértékben meghízott anyák tejében kevésbé sokszínűek a mikroorganizmusok."

Ami még figyelemreméltóbb:
" A baktériumok a programozott császármetszéssel szülő nők tejében is kevésbé változatosak. Ugyanakkor a nem programozott császármetszéssel szülő nőknél a természetes úton szülő anyákéhoz hasonló az anyatej összetétele."

Prof. Dr. Bagdy Emőke: szülésről, nevelésről

Pszichológiai asszisztens képzésre járok szeptembertől. Féléves dolgozatnak Prof. Dr. Bagdy Emőke életrajzát és munkásságát választottam.

Youtube-on több előadását is megnéztem, melyekben a legújabb tudományos eredményeket említi a szülés, nevelés terén.

Fantasztikus, hogy mekkora jelentősége van az érintésnek:

"Az Ohio-i Egyetemen nyulaknál vizsgálták a magas koleszterintartalmú étrend által okozott szívkoszorúér elmeszesedést. A kísérleti csoportokban - egy kivételével - be is következett az artéria-elzáródás. A kivételes csoportban viszont 60%-kal enyhébb károsodottságot találtak. A kísérletet megismételték, az eredmény ugyanaz volt. Egy csoport relatíve egészséges maradt, noha ugyanazt az étrendet kapta, és egyazon alomból származott a többiekkel. A rejtélyt a kísérlet egyetemi hallgató segítői oldották meg. A 'kivételes' csoportot ugyanis ők vállalták etetésre. A nyuszikkal rendszeresen játszottak, néhány percig kézben tartva simogatták őket. Ez volt az egyetlen különbség a többi állattal szemben. A kutatók ezután a következő kísérleti fordulón 'kezelték' az állatokat, és a károsodás mértéke valóban szignifikánsan csekélyebbé vált. Azok a csoportok, amelyekkel szeretettel bántak, relatíve védettek voltak a megbetegítő étrenddel szemben."
/Prof. Dr. Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz/

A kapcsolatokban pedig méginkább: (könyvtáros kísérlet)
Dr. Bagdy Emőke: Az érintés fontossága (Nyitott Akadémia)
http://www.youtube.com/watch?v=FizHabx9u40

A gyermek harmonikus, kiegyensúlyozott fejlődéséről ezekből a videókból sokat tanulhatunk:
Fontos, hogy az öröklött tulajdonságok, készségek akkor jelennek meg, ha a környezeti inger előhívja azokat, különben a mélyben maradnak és később már nem, vagy csak részben tanulhatja meg az ember.
Margitakadémia - Prof.Dr. Bagdy Emőke előadása Újszentmargita
http://www.youtube.com/watch?v=K9pUzypYjMA
(30. perc: kötődő nevelésről) 
A hordozókendő stresszvédettséget biztosít
http://www.youtube.com/watch?v=T-8qN3OFXl8

Könyveiben pedig a gondolat teremtő erejéről is olvashattam (következő bejegyzésemben írok róla)