2014. március 11., kedd

Dúla kompetencia

Dúlai kompetencia leírás, amit a legnagyobb dúla szervezet, a DONA tett közzé
 "Dúlai kompetencia keretein belül az alábbi feladatok találhatók:

Megszakítás nélküli állandó jelenlét vajúdás és szülés alatt. Elengedhetetlen az a tény, hogy a folyamatos jelenlét bizalmi légkört teremt a szülőpárnak. Ezt a bizalmi légkört teremtjük meg azzal, hogy mindig tartogatunk egy mosolyt, egy bíztató szót az anyának.
A szülés, mint kulcs-élmény elismerése. Mi, dúlák, tudjuk, hogy mennyire fontos, hogy az anya saját erejének birtokában legyen vajúdása, szülése alatt. Egy ilyen élmény hatására sokkal megalapozottabb az anyasága, sokkal nagyobb az önbizalma, nem sérül az önértékelése, ennél fogva sokkal jobban gondozza gyermekét, a jövő generációja jobb kezekben van.
Az anya szülés emlékeinek táplálása, védése. A szülés élménye egy feneketlen kút. Azok az élmények, amiket e pár órában gyűjtünk, életünk végéig elkísérnek. Hisz az anya sosem felejti el a vajúdás rövid vagy esetleg hosszú óráit, sem azt a pillanatot, amikor először gyermeke szemébe nézett. Ha ez jó élmény marad, utána pozitívan töltekezünk, de sajnos ennek az ellenkezője is igaz…, amihez viszont sok munka kell, hogy átlendüljünk rajta.
A szülés pszichológiájára gyakorolt érzelmi hatások felismerése. Vajúdás alatt az anya érdekes állapotban van. Jelen is van meg nincs is, egyszer úgy tűnik, hogy hallja, amit mondunk neki, máskor ráborul a köd az elméjére, néha fáradtnak tűnik, a másik pillanatban teljesen fitt. Egy dolog azonban biztos. Azok a szavak, mondatok, amik elhangzanak a vajúdás alatt, megmaradnak egy életre. Beégnek a tudatalattiba. Az a pár kedves szó, amit a szeretett párja a fülébe suttog örökre megmarad. Ezért javasolt burokban tartani a vajúdót, mert pozitív élmények hatására sokkal szebb és gyorsabb a szülés.
Kényelmi intézkedések ajánlása és a folyamat haladását segítő pozíciók segítése a vajúdás alatt. Nem véletlenül ez az utolsó a sorban. Ez a legkevésbé fontos. Az anya Tud vajúdni, szülni. Nekünk esetleg abban kell Őt segíteni, hogy rátaláljon arra a muzsikára, amit a teste dalol, és amit az agya elnyom, így nem hallja meg. Amint rátalál az anya a Saját hangjára, csak támogatni kell, és alkalmazkodni hozzá. Minden más csak többed rangú. Ide tartozik a masszázs, akupresszúra, hideg-meleg borogatások, zene, illóolajok használata, a kontrakciókkal való együttműködés segítése, bíztatás, információ nyújtás.
Megemlítenék pár dúlai kompetencián határozottan kívül eső tevékenységet is:
*         Magas dózisú vitamin szedésének javaslása
*         Aromaterápia (képzettség nélkül)
*         Homeopátia (képzettség nélkül)
*         Elektromos műszereken észleltek értelmezése, vagy egyéb leletek magyarázata
*         Moxa vagy hasi masszázs alkalmazása faros vagy magas egyenes állásban lévő baba megfordítására
*         Klinikai jellegű tanácsok adása
*         A gondozó ítéletének, becsületességének megkérdőjelezése, ellentmondása
*         A gondozóval az anya nevébe beszélni
*         Hüvelyi vizsgálat végzése
*         Magzati szívritmus mérése és értelmezése
*         Vérnyomás mérése és értelmezése."

Dézsi Réka Holdanya blogjáról

2014. március 4., kedd

Védőoltások: Lehetnek mellékhatásai?

Előző védőoltásokról szóló bejegyzésemben írtam: " Eredetileg azt terveztem, hogy blogomon nem hozom fel a védőoltás témát, mivel túlságosan érintettnek éreztem magamat ez ügyben."...

A kapcsolatot felvettem a Nebáncsvirág  Egyesülettel, orvosaival.

Számomra is megdöbbentő volt, hogy egy hónappal ezelőtt a mentességi kérelem elutasító határozatát helybenhagyták, semilyen általunk kért tájékoztatást nem adtak. 
Tegnap kaptam meg ugyanattól a szervtől a három hónappal ezelőtti OKNE felé bejelentett mellékhatások kivizsgálásának kevesebb, mint egy oldalas hivatalos iratát.

Tehát a "kivizsgálás" lezárása a határozat meghozatala után történt.
Oltás után jelentkező több reakciót meg sem említ. ....
Ha nem a gyermekem egészségéről lenne szó, azt hinném hogy viccnek szánták.

A témában számtalan könyvet cikket elolvastam, orvosok előadásait hallgattam, konzultáltam orvosokkal, akik gyógyítottak védőoltás-károsodott gyermekeket, vagy éppen az én gyerekeimet. Kapcsolatba kerültem szakemberekkel, akik a méreganyagok hatásaival tisztában vannak. Az összegyűjtött információk alapján írtam meg fellebbezésemet Dr. Mészner Zsófia klinikai védőoltási tanácsadó felé, majd kiegészítve az ő válaszának elemzését és cáfolatát a helyi ÁNTSZ-nek. Az álatalam leírtakat eddig senki sem cáfolta, csak azt ismételgeti, hogy oltani kell.

A rendszer működését, kielemzését tartalmazza az alábbi linken található ma megjelent cikk:


http://nebancs.hu/friss-cikkek/216-a-meggyzhetetlen-anyuka.html#gyartoi

Álljon itt a végén levont következtetés:

"Összefoglaljuk a megállapításainkat:
  1. Az oltást követő nemkívánatos események (OKNE) elbírálása az elmúlt években szigorodott, vagyis az oltási ellenjavallatok köre beszűkült
  2. Oltásmentességet csak az OKNE egy töredékében, az azonnali típusú allergiás reakciót követően adnak.
  3. A tudomány számos olyan allergiás reakciót ismer, melyek hosszabb idő alatt alakulnak ki és idült betegségek kiindulópontjai lehetnek. Ezt az oltási gyakorlat teljességgel figyelmen kívül hagyja.
  4. Az oltást követő nemkívánatos események bejelentése a gyakorlatban hiányos, kivizsgálásuk elégtelen.
  5. A fentiekből következően az oltási mellékhatások statisztikái hamisak. Az OKNE kivizsgálások elutasításakor azonban ezekre a hamis statisztikai adatokra hivatkoznak.
  6. Magyar állampolgár nem élhet a teljes körű tájékozódáshoz való jogával.
  7. A védőoltási szakmai tanácsadó az oltások kockázatait alábecsüli, ezáltal idült betegségek ezreinek ad zöld jelzést."

Anyaként csak ennyit kérdezek: A védőoltásokra mért nem vonatkoznak ugyanazok az alkalmazási és elbírálási szabályok, mint az összes többi gyógyszerre?