2015. január 29., csütörtök

Szüléstámogatás gyógyító ereje


A születés, a szülés életünk egyik legmeghatározóbb élménye, mondják ezt pszichológusok, bábák, szülésznők, segítő asszonyok (dúlák), szakemberek, akik mélyebben foglalkoznak ezek lelki folyamataival.

A szülés közben kifejeződik a nő önmagához, társához, családjához, szeretteihez, emberekhez való viszonya, félelmei. Átéli őket - sokszor csak tudat alatt - és mélyen beivódik a gyermekébe is születésekor.
A szülés és az utána lévő időszak jelentőségére világít rá, amikor a párok a megromlott kapcsolatok gyökereként ennek eseményeit nevezik meg, és a tapasztalat, hogy kellő felkészítéssel, odafigyeléssel, támogatással azok a nők, akik traumát, erőszakot éltek át, szeretethiányban nőttek fel, lelki gyógyulásról számolnak be.
Megfigyelték, hogy akik feltétel nélküli gondoskodást, szeretetet kapnak az őket körülvevő személyektől szülés közben, és azt követő napokban, többször és jobban reagálnak újszülött gyermekük jelzéseire, mint akik ezt nem kapták meg. Azok, akikkel ingerülten, türelmetlenül, akár kiabálva beszélnek, babájukkal szemben gyakran agresszívak.

Négyből egy, háromból egy, ötből egy? Senki sem tudja pontosan azoknak a számát akik gyermekkori szexuális zaklatást éltek át. Nem emlékeznek rá, vagy aki emlékszik, azok közül sem vállalja mindenki. Az elfojtott, tudat alatt lévő érzelmek rejtetten, testi fájdalmakban, rossz érzésekben, szexuális zavarokban vagy lelki tünetekben, félelmekben jelentkeznek.
Gondot okozhat a várandósság elviselése: Nem kontrollálhatja a testének alakját, a folyamatot, „ Nem bírom elviselni, hogy bennem növekszik egy kis pöcs”, Félelmek vizsgálatoktól, meztelenségtől, a szülés gondolatától...
Akik zaklatáson estek át, gyakran húznak párhuzamot szülésük, és a régi emlékek között.
Egy érett magzat a nő hüvelyében nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor felnőtt férfi pénisze egy hároméves gyermek hüvelyében van.” Az abúzusélmény következményei lehetnek a vajúdás közbeni elakadások, elviselhetetlen fájdalmak, félelem a kitolási szak alatt, nyomás megtagadása, kudarcélmények, szoptatási nehézségek. Pánik, emlékbetörések, disszociáció („testből való kilépés”) zavarják, nem tud együttműködni saját testével vagy az őt gondozóval.

Mikor gyanakodhatunk zaklatási emlékekre?
Zavar és szorongás valamilyen test „határ” megsértésekor. Ilyen például a hüvelyi vizsgálat vagy ultrahang, vérvétel, infúzió, injekció, test bizonyos részeinek felfedése.
Kontroll elvesztésétől való félelem. Végsőkig ragaszkodhat valamilyen elgondoláshoz, tervhez.
Félelem a nemi szervekben lévő fájdalomtól, vagy a sérüléstől vajúdás és szülés alatt. Kidolgoz stratégiákat, ezek elkerülésére, például korán epidurális érzéstelenítést kér, vagy eleve császármetszéssel akar szülni.
Bizalmatlanság a szakemberekkel szemben: (védőnő, szülésfelkészítő, szülésznő, orvos, ápoló....) Nehéz hinnie nekik. Kérdéseivel próbára teszi, hogy valóban bízhat-e bennük. Elkerüli az olyan személyeket, akik emlékeztetnek a múltra. Amennyiben magát okolja az erőszakért, apára emlékeztető szakembert választ, és teljesen behódol a gondozó akarata előtt, passzívan, alázatosan, szelíden viselkedik.
Ellenállás a szülésfelkészítő technikákkal vagy nyelvezettel szemben: nem tud ellazulni, nem tudja elfogadni partnere irányítását, felzaklatják ösztönös viselkedésre buzdító mondatok - „Engedd”, „Add meg magad”, „Hallgass a testedre”... - szülés vagy szoptatásvideók .
Emlékbetörések és testemlékek a szülés során.
Szülés fájdalmának leállítása azon a szinten, ahol még ő irányít. Ez a reakció elindíthat egy újrajátszást, ahol a „megmentő” szakemberek - különösen, ha tiszteletlenek - mint erőszaktevők jelennek meg a nő által átélt szüléstörténetben.
A nő reakcióit nagy mértékben befolyásolják az életében szereplő egyéb tapasztalatok, melyek megkönnyítették számára az abúzus túlélését, és erősítették az önbecsülését. Segíthet a megértő támogatás mellett (ezen a területen képzett dúla, szülésfelkészítő, bába, szülésznő) önsegítő csoport és pszichoterapeuta, aki gyermekkori szexuális abúzust átélt személyekkel foglalkozik.

A cél, kevésbé ijesztővé tenni a szülést, elfogadható megoldásokat kitalálni a problémákra. Ez csak megismeréssel, hívójelek felkutatásával, félelmek feltárásával lehetséges. Ennek segítségével szülési tervet lehet összeállítani, mely minden lehetséges beavatkozást figyelembe vesz, mérlegel.
Szülés közben legalább egy segítőnek ismernie kell a kismamát, hogy személyre szabott, megfelelő támogatásban részesíthesse. Tarsolyában legyen néhány módszer a stressz azonnali enyhítésére. A többi segítő, szülésznő, bába, orvos részéről megértő támogatásra, a szülési terv tiszteletben tartására van szükség.

Egy rossz, traumatikus szülésélményt átélt nőnél mindig megrendül az önbizalom és másokba vetett hit. Megértő és figyelő környezet nyújthat csak támogatást, és előzheti meg a poszttraumás stressz szindróma kialakulását. A Stresszállapot felmérése nagyon fontos ilyenkor annak eldöntésére, hogy milyen szakembert kell bevonni a gyógyuláshoz.

Egy megfelelően támogató környezet korábban erőszakot átélt nőknél is szinte mindig pozitív hatású: Megerősödik abban, hogy értékes és erővel rendelkező személy. Visszanyeri bizalmát a körülötte élő emberekhez. A teste megbízható működésének megtapasztalása szexualitását is pozitívan érinti. Jobb lesz a közérzete, önállóbban dönt a problémák megoldásakor. Gyermeke nevelésében, ápolásában magabiztosabb lesz, szeretetét jobban kifejezi.

A jó szülésélmény gyümölcséből a nő, családja és az egész társadalom részesül.

Készült Penny Simkin Traumától a győzelemig képzése alapján.
Szerző: Kernné Mihácsi Melinda DONA dúla





Magyarországon elérhető dúlacsoportok:
Magyar DONA dúla szövetség: http://www.dulamustra.hu/
Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE): http://module.hu/
Békés Dúlakör: http://bekesdulakor.hu/
Holdudvar (dúlaalbum): http://holdudvar.babahaz.hu/